Poďme obmedziť hazard

  • adik
Viac
pred 13 rokmi 3 týždnami #1235 od adik
Odpoveď od adik na tému Odp.:Poďme obmedziť hazard
A na Facebooku pri hre nejakých postavičiek a tam z ničoho nič objaví automat s ovocníčkami a pobáda k vyskúšaniu. Keď to začal stláčať 9 ročný syn, skoro ten počítač letel balkónom. Je to všade, úplne všade....

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • milanes
  • milanes-ov Avatar
Viac
pred 13 rokmi 3 týždnami #1234 od milanes
Odpoveď od milanes na tému Odp.:Poďme obmedziť hazard
Včera ma v synovej učebnici SJ pre 4roč. prekvapil článok o mobiloch,kde sa okrem iných vymoženostiach tohto skveleho vynalezu piše aj to ,že nám slúži na tipovanie športových vysledkov.Dokonca on-line.NO SUPER.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • dusiander
  • dusiander-ov Avatar
Viac
pred 13 rokmi 1 mesiacom #1233 od dusiander
Odpoveď od dusiander na tému Odp.:Poďme obmedziť hazard
.....
minule som citalc lanok,kde terajsi minister financii na zaklade reci cisiel priamo podporuje hazard na Slovensku. Len v kratkosti k cislam.Za sledovane obdobie cinnosti ,,hazardu" 2006-2010,bolo navybranych priamo na daniach 540 milionov eur,a obciam zostalo na ,,gazdovanie" dalsich 34 milionov!!!
Navrhovane zmeny z dielne KDH sa netykaju yiez primo znizovaniu ,,hazardu",ale ide len o iste kozmeticke upravy,a to asi v takej podobe ,ako pri obmedzovani s fajcenim!Opat len okrajovo.Zvysit prestavku medzi jednotlivymi zaciatkami hry z troch na styri sekundy! Fyzicky ohradit v miestnosti priestor s automatmi,stena a pod.Riesit vstup do pohostinstva ,herne kde sa aj konzumuje alkohol,kava a pod,tak aby nebol mozny pristupz jednych dveri aj,aj!A samozrejme opatrenie hlavne so socialne slabymi,systemom platobnych kariet a pod.Ale ziadne znizovania poctov herni,cassin a aj stavkovych kancelarii,a to podmienene tym,ze terajsi majitelia ,,placu",ze im kopu klientov ,,ukradol" internet! neviem,co je na tom pravdy,ale som pocul,ze vraj Megacassino sa bude stavat na Liptove,tak ze nie ze sa nepostavi koli nam vsetkym znamim dovodom,ale sa jednoducho presuva do ineho regionu,kde ma byt lakadlom pocas ,,Zlatych tyzdnov" pre ukrajinskych a ruskych turistov v Tatrach,a mozna aj pre blizkych ,,biznismenov" z Polska! Tak,ze co si ma vlastne clovek zaujimajuci sa o tento problem,krory ho,ale aj rodinu poznacil na cely zivot? Ziadna nadej na likvidaciu ,ale ani ziadna na ozdravenie nasich rodin a spolocnosti! Sila a moc penazi v spojeni s komerciou,a vidinou velkych ziskov pre jednotlivcov,ale i pre stat, opat zvitazila nad rozumom a vsetkymi nasledkami ,ktore tento biznis priniesol!!!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • dusiander
  • dusiander-ov Avatar
Viac
pred 13 rokmi 1 mesiacom #1226 od dusiander
Odpoveď od dusiander na tému Odp.:Poďme obmedziť hazard
Milanes,
riesit problem zavislosti je samozrejme problemom ,a to velkym ,o ludoch,ale je zaroven aj nestatstim,ze o tom rozhoduju tiez len ludia! Kazdy zo zainteresovanych vidi v tomto velkom probleme len svoj problem ,a ten ktory by mohol rozhodnut mlci a je nerozhodny! Na strane jednej je nan vyvijany natlak lobizmu,biznisu s vidinou obrovskeho zisku,a na strane druhej len slabo volajuci hlas o pomoc uz v zufalstve! No a ten ,co ma rozhodnut na zaklade dokazov jednej i druhej strany vaha a caka! Argumenty jednych hovoria za,dryhych proti,ale uspokojeni mozu byt len jedni!Legislativa je nepostacujuca a hlavne neefektivna a neadresna,tak co teraz z tym? Jedni cakaju na zisky,druhi na milost nemilost zakonov a vidinu lepsieho a kvalitnejsieho zivota! Je to zacarovany kruh,v ktorom nevladne rovnomernost a polarita,ale ani rozum a racionalita! Je to kruh vyplneny prianim bohatych,no duchom chudobnych,ktory je doplneny chudobnymi ale az po urcitom poznani aj duchom bohatymi,a tento zacarovany kruh by mal niekto rozumne rozseknut na zaklade patricnej legislativy,ale predovsetkym na zaklade rozumu a zachovania pokoja v rodinach a tak i v spolocnosti!No a nam opat nic neostava nez len dufat a verit,ze zdravy rozum konecne zvitazi,a najde sa sposob od kompetentnych ako oslovit,co najvacsie mnozstvo zainteresovanych ,a to hlavne z nasej strany,a tak dosiahnut co najspokojnejsi stav v nas prospech!!!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • milanes
  • milanes-ov Avatar
Viac
pred 13 rokmi 1 mesiacom #1225 od milanes
Odpoveď od milanes na tému Odp.:Poďme obmedziť hazard
Dusiander,
Nechcel som sem zaťahovať politiku, mojou snahou bolo poukázať na to, že problém hracích automatov sa dal riešiť na úrovni obecného (mestského) zastupiteľstva. Bolo to len na jeho rozhodnutí či povolí prevádzkovanie automatov na svojom území, či je ochotný vzdať sa príjmov plynúcich z tejto činnosti. Myslím, si že obyvatelia miest a obcí, z ktorích mnohý sú aj poslanci v zastupiteľstve a tak isto sa problém gamlerstva aj mnohých priamo, či nepriamo týka vedia usúdiť či automaty povoliť alebo nie.
Všetko je len o ľuďoch a ich ochote niečo riešiť.
Určite s tebou súhlasím, že iniciatíva by mala ísť z viacerých strán. Od liečební, odborníkov, cez abstinujúcich gamblerov a ich rodiny.
Rozpútanie diskusie o tomto probléme je potrebné.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • dusiander
  • dusiander-ov Avatar
Viac
pred 13 rokmi 1 mesiacom #1224 od dusiander
Odpoveď od dusiander na tému Odp.:Poďme obmedziť hazard
...
ako vidis u nas je vsetko este nedokonale,a aj to co sa snazime okopirovat spravime zle!!! Ja sam osobne vidim velky problem v neschopnosti komunikacie s priamo postihnutymi,a to cez Psych,liecebne a lieciacich sa gamblerov,a predkladatelom navrhu zakona! Je mozne ,ze samotne KDH malo niekolko nazorov priamo od lekarov na riesenie tohto problemu,ale mne sa vzdy javy a chyba tu priama konfrontacia a aj namety od zavislich! Podla mna aj v tomto pripade nestaci len zverejnit nejaky clanok-snahu o nieco,bol by najvyssi cas spustit cez masmedia verejnu debatu, a ziskat tak mienku o probleme zavislosti od ,co najvacsieho poctu priamo zainteresovanych!!!A to jednak,ako zavislich,tak aj spoluzavislich,ale aj inak zainteresovanych do tohto problemu!A prave teraz ma napadlo,ze sa blizi aj scitanie obyvatelstva,a nebolo by od veci tuto akciu spojit aj s otazkou zakonov o ,,HAZARDE",a to za jedne peniaze!!!!Nametov na zmiernenie nasledkov a eliminacie hazardu medzi samotnymi zainteresovanymi je spustu,ved medzi nami je mnozstvo intelektualov a schopnych ludi,ktorych nazory,ale nikto nechce pocut , a sami sa akosi nevieme dat pri rieseni a odstranovani problemov do kopy! Ja sam som osobne tu vstupoval s navrhom zalozenia si,, vlastnej ligy v boji proti zavislosti" s umyslom zozbierania nazorov a podnetov od priamo zainteresovanych a posunutiu ich ktorejkolvek pol.strane,ktora by sa snazila v parlamente za presadzovanie znizovania ,,hazardu" zavislosti!!!No zostalo len pri snahe!!!Odozva bola nulova......

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • dusiander
  • dusiander-ov Avatar
Viac
pred 13 rokmi 1 mesiacom #1223 od dusiander
Odpoveď od dusiander na tému Odp.:Poďme obmedziť hazard
Milanes,
nerad by som na tuto stranku vnasal politiku,ale pokial sa chces dopatrat pravdy tak sa musis vratit do obdobia hned po 89om! Vtedy nikoho nenapadlo a to vo viacerich smeroch,ze sa nam niektore veci mozu aj vymknut z ruk, a trestat nas neuveritelnym sposobom!Ved vsetke zakony ,co sa tyka hazardu boli doteraz robene vzdy len v neprospech druhej strany,a ekonomicky zostala tiez postihnuta ta ista strana! O ,,inej" ujme sa tu radsej ani nevyjadrujem,ta nebola absolutne akceptovana ani v jednom zakone o hazarde!!!Vzdy sa prihliadalo na financny efekt pre zriadovatela ,a tym padom aj pre stat! A tak isto sa deje aj teraz .Vid tlaky,a od zaciatku benevolenciu statu na nazor o Megacasine v BA! Konecny rezult nie je este vzdy znami,asi preco?
Co sa tyka tvojho ,,vytrhnuteho" citatu znenia zakona,tak ten je zrejme len snahou o kopirovanie zo zakonov v GBa D! Lenze tam to funguje tak ,GB,ze kazdy gambler,ktory dobrovolne poziada o zakaz hrania tipovania a stavok na dostihi je po vyplneni patricneho formulara ,podpisu a dolozenie fotografie hned zaradeny do elektronickeho systemu tej,ktorej stavkovej kancelarie,WH,Coral,Paddy Power atd.,a nema sancu sa po zverejneni v celej ich sieti si zahrat,zatipovat,pretoze je hned vykazany personalom patricnej herne za ich dvere! Tam totiz funguje na to aj kontrolny system a pracovnici sa boja postihov za umoznenie hrania,tipovania v ich herniach a stav,kancelariach!!!Pozor,zakaz si moze vynutit,len sam zavisli a nikto iny za neho!!!
V Nemecku je to teraz osetrene tak,ze kazdy danovy dlznik,osoba evidovana v sieti socialne odkazanych-podpora v nezam.,soc,davky a pod. je v elektronickom systeme TOTTO LOTTO, a ak nemas ich evidencnu kartu ,ktora ta bud pusti alebo vyradi,tak si nezatipujes,nepodas ani sportku! Ale da sa to obist kolegom s platnou kartou!!!

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • milanes
  • milanes-ov Avatar
Viac
pred 13 rokmi 1 mesiacom #1222 od milanes
Odpoveď od milanes na tému Odp.:Poďme obmedziť hazard
Mám jednu otázku? Kde bolo KDH keď sa novelizoval zákon, ktorý umožňoval obecnému (mestskému) zastupiteľstvu prijať uznesenie, na základe ktorého boli hracie automaty zakázané na území obce (mesta).
Žijem v obci Beluša, kde automaty takto zakázané boli okolo 15 rokov. Nedávno tu nastali veľké "tlaky" podnikateľov na rozmiestnenie hracích automatov, keďže zákon, ktorý umožňoval obciam ich zákaz bol novelizovaný.
Citácia: Takisto by zákon mal umožniť, aby gambler mohol požiadať herňu, aby mu nedovolila do nej vstup, a tá by mu musela vyhovieť. Rovnako to má byť v prípade, ak o to požiada rodinný príslušník, alebo osoba, ktorá žije s gamblerom v jednej domácnosti.
Som abstinujúci gambler vyše roka po liečbe v BB, v Beluši žijem takmer 6 rokov. Keď som sem prišiel bývať, mal som za sebou 4 roky bez hry a predsa som tam spadol. Neviem si predstaviť tento návrh zákona v praxi.To má gambler požiadať všetky herne, bary, krčmy o zákaz vstupu? Od NOvých Zámkov až po Čiernou nad Tisou?
Nemám nič proti KDH ani proti tomuto zákonu, no zdá sa mi však, že tu bolo niečo čo fungovalo a rozhodovali o tom ľudia, ktorých sa to bezprostredne dotýkalo a nejaký nedokonalý zákonktorý nenájde uplatnenie v praxi bude zasa zbytočný.
Existuje ešte nejaká obec na SR, ktorá mala takýto zákaz? Rád by som to vedel.
Články k automatom v Beluši:
Obzor 21.01.2011, Denník Pravda

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • adik
Viac
pred 13 rokmi 1 mesiacom #1221 od adik
Odpoveď od adik na tému Odp.:Poďme obmedziť hazard
Ako môžeme byť nápomocní????

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Verim
  • Autor témy
pred 13 rokmi 1 mesiacom #1220 od Verim
Poďme obmedziť hazard bolo vytvorené Verim
Snáď sa to konečne podarí. Dajte vedieť aj ostatným, podporte túto snahu. Jej význam presahuje politické strany.

Poďme obmedziť hazard
KDH prišlo s návrhom výraznejšie obmedziť pôsobenie herní a existenciu výherných automatov v pohostinstvách. KDH chce už v marci predložiť novelu zákona o hazardných hrách, vďaka ktorej by sa výrazne posilnil vplyv obecných zastupiteľstiev, ale aj samotných občanov. S novou iniciatívou vystúpili poslanci Radoslav Procházka, Jana Žitňanská a Daniel Lipšic.
Podľa predsedu ústavnoprávneho parlamentného výboru Radoslava Procházku ide o ochranu rodiny a základnú preventívnu duševnú hygienu spoločnosti. Návrh KDH dáva občanom možnosť väčšieho výberu. „Ľudia by prostredníctvom obecných poslancov rozhodovali, ako má vyzerať okolie v ktorom žijú, v ktorom žijú ich deti,“ tvrdí Procházka. O zriadení herne v obci by mohli rozhodovať občania aj v miestnom referende. Daniel Lipšic pripomenul, že hazard prináša spoločenské problémy. Napríklad v USA vyčíslili, že jeden dolár zisku z hazardu stojí šesť dolárov na odstránenie škodlivých následkov gamblerstva.
Podľa Lipšica každý piaty gambler je závislý od psychotrópných látok. „Ak je hazard legalizovaný, nedá sa zbaviť organizovaného zločinu, ktorý je naň naviazaný,“ konštatoval minister vnútra.
Podpredsedníčka KDH Jana Žitňanská informovala, že KDH chce sústrediť hracie automaty z pohostinstiev do herní. Navrhuje aj ďalšie opatrenia. Od konca jednej hry do začiatku novej sú dnes na výherných automatoch tri sekundy, podľa návrhu KDH by to mali byť štyri sekundy. A od výhry po začiatok novej hry by malo uplynúť 15 sekúnd, aby si výherca premyslel, čo urobí s výhrou. V herniach by mal platiť aj zákaz fajčenia a predaja alkoholu. Takisto by zákon mal umožniť, aby gambler mohol požiadať herňu, aby mu nedovolila do nej vstup, a tá by mu musela vyhovieť. Rovnako to má byť v prípade, ak o to požiada rodinný príslušník, alebo osoba, ktorá žije s gamblerom v jednej domácnosti.
Podnikatelia s výhernými automatmi upozornili v tejto súvislosti na dôležitú vec: hazardné hry sa presúvajú na internet, takže ich biznis má upadajúcu krivku. Napriek tomu je návrh kresťanských demokratov užitočný a mohol by zlepšiť kvalitu života nielen rodinám gamblerov, ale najmä ľuďom, ktorým prekážajú herne v blízkostiach ich obydlia. Tento návrh by mohol mať šancu získať aj väčšinu poslaneckých hlasov, ak nezasiahne lobizmus alebo čisto politické záujmy.
.eč, SITA

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.074 sekúnd

Prihlásenie

Scroll to top