Výpovede rodín

rodinaMôj problém sa ťahá už od marca tohto roka. Vtedy mi môj manžel oznámil, že investoval veľké množstvo peňazí do nejakých akcii spolu s kamarátmi a biznis krachol. Samozrejme ako ináč, tie peniaze fyzicky nemala musel si na to požičať, ... viac->

Poslanci vyhnali z krčiem výherné automaty

  • Roman
  • Autor témy
pred 12 rokmi 8 mesiacmi #1393 od Roman
SITA | 12. júla 2011 19:04
Od roku 2013 z krčiem zmiznú automaty a videohry, môžu byť len v herniach. V herniach bude zároveň zakázané fajčenie a konzumácia alkoholu. Vyplýva to zo schválenej novely zákona o hazardných hrách. Jeden z predkladateľov novely Radoslav Procházka tvrdí, že nové znenie zredukuje podmienky pre vznik patologického hráčstva.

Už od 1. septembra tohto roka budú mať obecné zastupiteľstvá možnosť zakázať, aby sa v ich katastri mohli zriaďovať herne, kasína, stávkové kancelárie či charitatívne lotérie. Zároveň sa predĺži interval medzi jednotlivými hrami z troch na štyri sekundy, pretože väčší rozstup medzi hrami podľa predkladateľov znižuje impulzívne hranie, ktoré smeruje k vzniku patologickej hráčskej závislosti. Zavádza sa tiež 15-sekundový interval od vyplatenia výhry do začatia ďalšej hazardnej hry, dôvodom je ochrana hráča pred motiváciou k impulzívnemu hraniu.

Prevádzkovatelia herní po novom budú môcť zakázať vstup patologickým hráčom, ak o to požiadajú oni alebo ich rodinní príslušníci. Z pôvodného znenia novely však vypadlo ustanovenie, aby boli priestory herne stavebne oddelené od akejkoľvek inej prevádzky. V herniach tak naďalej budú môcť byť bary. Vypadlo aj ustanovenie o povinnom samostatnom vchode do herne.

Prevádzkovatelia hazardných hier pred schválením novely upozorňovali, že štátne a obecné rozpočty pre ňu príde o 40 miliónov eur a tisícky pracovných miest v hazardnom priemysle a súvisiacich službách. Nepáčia sa im tiež odlišné pravidlá pre herne a kasína, keďže pitie alkoholu a fajčenie bude v kasínach povolené. Obavy z výpadku príjmov do obecných rozpočtov zdieľajú aj niektorí členovia Smeru-SD. Autori novely istý pokles príjmov pripúšťajú, myslia si však, že boj proti patologickému hráčstvu má prioritu.

Za novelu napokon zahlasovali aj poslanci za SNS aj SaS, hoci Juraj Droba (SaS) sa nazdáva, že štát by prevádzkovateľom automatov a herní nemal takýmto spôsobom vstupovať do ich legálneho podnikania.
Novela bude po podpísaní prezidentom Ivanom Gašparovičom účinná od 1. septembra, výnimkou je zákaz fajčenia a pitia alkoholických nápojov v herniach a zákaz prevádzkovania hracích automatov a videohier mimo herní, ktorý bude účinný až od 1. januára 2013.

Čítajte viac: spravy.pravda.sk/poslanci-vyhnali-z-krci...ce_p29#ixzz1RveyzSE7

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.173 sekúnd

Prihlásenie

Scroll to top