× Tu môžete písať o tom, ako zvládate svoje problémy, čo Vás najčastejšie trápi...

OSOBNÝ BANKROT

  • chodelka
Viac
pred 9 rokmi 3 týždnami #2054 od chodelka
Odpoveď od chodelka na tému OSOBNÝ BANKROT
Iba upozorním, že podmienky osobného bankrotu nie sú jednoduché. Vyhlásenie bankrotu není iba tak a treba splniť viacero podmienok vč. príjmu: www.pozicka.sr/osobny-bankrot-ako-vyries...ov-postup-podmienky/ . Priateľovi poradím si to radšej rozmyslieť a pouvažovať o iných možnostiach.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • pasko1606
Viac
pred 10 rokmi 11 mesiacmi #1801 od pasko1606
Odpoveď od pasko1606 na tému OSOBNÝ BANKROT
Dobrý deň všetkým.

Všimol som si že sa tu rieši téma ku ktorej mám čo povedať :) Nedávno som spustil novú stránku www.oddlzenie.net, ktorá sa venujem práve osobnému banktoru, chcem tam ešte pridať nejaký ten priestor pre diskusiu aby si priamo na nej mohli ľudia písať svoje skúsenosti s osobným bankrotom. Je pravda, že legislatíva nie je najlepšia čo sa týka podmienok, nakoľko je osobný bankrot drahá záležitosť. Na druhej strane, keď raz splníte podmienky, je to v suchu :)

Osobný bankrot, je najlepší pre osoby, ktoré majú VYSOKÝ dlh, a relatívne k tomu nízky majetok (minimálne cca 1700 - náklady konkurzu, alebo pre ludi, ktorým hrozí exekúcia na nehnuteľnosť, a môžu o ňu prísť, a dlhy im aj tak zostanú.

Minimálne požiadavky na osobný bankrot je, majetok aspoň 1700 eur( aj hotovosť), dlhy aspoň vo výške 10 000 Eur (aby sa to vobec oplatilo) a určitý preukázateľný prijem.

Potom už len vydržať skúšobné 3 ročné obdobie, ku koncu roka odovzdať správcovi/súdu minimálne 2350 eur a po splnení tohto ste oddlženy, nikto od vás už nič nemoze vymáhať.

Keby ste niečo potrebovali tak sa ozvite na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Zatial

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • loko
Viac
pred 10 rokmi 11 mesiacmi #1792 od loko
Odpoveď od loko na tému Odp.:OSOBNÝ BANKROT
Ahoj Majka,

cital som ze mas skusenost s osobnym bankrotom. Chcel by som len jednu radu a to kontakt na pravnika co vam s tym pomahal.
dakujem laco

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • maja
  • Autor témy
Viac
pred 12 rokmi 2 mesiacmi #1566 od maja
Odpoveď od maja na tému Odp.:OSOBNÝ BANKROT
Milý Lukáš,
ked si prečítaš moje príspevky, zistíš, že ten osobný bankrot nie je až tak pre toho, kto nič nemá.... veľkolepý názov ale realita je trochu iná. Cena auta je Tvoj odhad. Celkovo Ťa bankrot vyjde minimálne na 3000,- Eur, takže je to diskutabilné, či je to v Tvojom prípade vhodné riešenie... pretože potom by ešte malo nabehnuť trojročné oddlžovacie obdobie... . Aj ked...?B) :huh: Exekútor Ti nemá čo vziať ale dlhy sa budú úrokmi zvyšovať a celý život Ťa to bude dobiehať.No, viem len to, čo som sama riešila, takže myslím si, že jedine keby sa Ti podarilo pozičať si od niekoho peniaze priamo určené na riešenie konkurzu a ten by sa zároveň hneď prihlásil ako jeden z veriteľov. Tie peniaze, ktoré zatiaľ máš Ti podľa mňa stačiť nebudú. Pekný den. Maja

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • Lukas
pred 12 rokmi 3 mesiacmi #1540 od Lukas
Odpoveď od Lukas na tému Odp.:OSOBNÝ BANKROT
dobry den chcel by som sa opytat. tiez prezivam zle financne casy a uvazujem o bankrote. Do teraz sa mi podarilo narobit dlhy vo vyske cca 6000 eur, som student, bez rodicov, bez prijmov, absolutne nemajetny(jediny moj majetok je naburane auto v hodnote cca 1500 eur + par stoviek na ucte v banke)a nemam z coho uvedne dlhy platit. veritelov je par, 2000 eur mi ostava splatit z pozicky co mam par rokov z banky, 2500 eur uradu prace, 500 eur odvody do zdravotnej poistovni a 1000 pre poistovnu(pozostatok alkoholu za volantom).
Ako mam vyriesit tuto situaciu? lebo tych 670 eur na to podanie by som naskrabal + auto za cca 1500 eur. mam sancu, pripadne ako sa postupuje v tomto pripade?budem vdacny za rady

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • maja
  • Autor témy
Viac
pred 12 rokmi 3 mesiacmi #1530 od maja
Odpoveď od maja na tému Odp.:OSOBNÝ BANKROT
Dobrý deň prajem
a ide sa ďalej. Takže, čo nového v oblasti bankrotu? Už máme po prvej schôdzi veriteľov. Prekvapujúce na celej situácii? Peter v prihláške určil 4 veriteľov - všetko to boli banky. Ja, nakoľko som mu svojho času požičala, som sa prihlásila sama tj. piata.
Prihlášku so svojou pohľadávkou správcovi z uvedených bánk zaslali len dve a na prvej schôdzi veriteľov sa nezúčastnila ani jedna banka...
Zrejme je to tak, že keď banky vidia, že sa to už rieši súdnou cestou, tak jednotlivé dlhy vo výškach 6-7 tisíc eur riešia ako stratu prostriedníctvom poistenia pôžičky...., asi nepotrebujú ďalšie náklady s vyslaním svojho právnika - toť otázka????
Takže schôdza bola uznášania schopná, nakoľko som bola prítomná a ide sa speňažovať majetok a podávať žiadosť o oddlženie.
Na začiatku to vyzerá strašne komplikovane ale stojí to za to úsilie, keď sa človek ocitne skutočne v situácii nesplácania schopnej. Všetkým Vám prajem veľa šťastia a pekný pondelok:kiss: :)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • dusiander
  • dusiander-ov Avatar
Viac
pred 12 rokmi 6 mesiacmi #1431 od dusiander
Odpoveď od dusiander na tému Odp.:OSOBNÝ BANKROT
Ahoj Maja,
som rad ze tvoja obeta a silna viera v lepsiu buducnost s Petrom zacina naberat spravne kontury a ty sa z toho vsetkeho pomaly dostavas a tvoj -vas zivot zacina naberat dimenzie z ktorych mate radost a posuva vas to do predu a tiez meni kvalitu vasho zivota!Drzim aj na dalej palce a ptajem vsetko najlepsie ...dobry vecer.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • maja
  • Autor témy
Viac
pred 12 rokmi 6 mesiacmi #1430 od maja
Odpoveď od maja na tému Odp.:OSOBNÝ BANKROT
Dobrý deň všetkým zúčastneným:cheer: ,

napriek víťazstvu v bitke, vojna ešte nie je vyhraná... Predbežný správca kladne posúdil žiadosť o malý konkurz a tak ho súd uznal a Peter postúpil do ďalšieho kola.....:silly: :cheer:
Ďakujem za každú pozitívnu myšlienku a musím povedať, že náš predbežný správca je človek. Síce vecný ale ľudský. Už dávno na mňa autorita tak dobre nepôsobila... samozrejme v dnešnej dobe je odvaha použiť tieto slová po jednom stretnutí.. dúfam, že to nezakríknem:ohmy:
A z reality všedných dní - Peter abstinuje, navštevuje kluby a je pracovne tak vyťažený, že sa niekedy rád vyspí... zamestnal sa na záchranke a nočná, nočna,denná .... a to všetko samozrejme veľmi slabo platené, ale sám tvrdí, že ho tá práca napĺňa, tak.... hurá do života!!!
Pekný deň:kiss:

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • maja
pred 12 rokmi 7 mesiacmi #1397 od maja
Odpoveď od maja na tému Odp.:OSOBNÝ BANKROT
Dobrý deň,

Návrh na osobný bankrot bol podaný a súd ho prijal a už nám ustanovil predbežného správcu. Teraz prichádzajú na rad dve možnosti. Predbežný správca preskúme celú záležitosť a buď povolí ďalší postup, alebo to celé pozastaví pre nemajetnosť klienta (má na to 28 dní)...??? :dry:
V zákone je uvedená suma pribl. 1630,-EUR (nepamätám si ju presne) a zároveň je tam veta, že musí pokryť náklady na predb. správcu a tu je ten problém. Tá suma nikdy nestačí !!! (Údajne existuje tichá dohoda, že pribl.6000,-EUR a v tomto okamihu začínam chápať, prečo sa zdôrazňuje, že osobný bankrot nie je pre chudobných. Pretože keď to zrátate s poplatkom, právnikom a odpredajom vlastného majetku, tak pre začiatok je to pribl.10000,- EUR.)
Nachystali sme hotovosť v sume 2500,-EUR a je tam ešte podiel vo firme, takže uvidím, koľko sa v závere vyzbiera a ktorou cestou nás predbežný správca odprevadí...:unsure: :( :cheer:
Zatiaľ skromne poprosím, držte nám prsty a ja sa s Vami podelím o naše skúsenosti, ktoré v budúcnosti možno pomôžu aj iným rodinám...
Ďakujem a prajem príjemný deň.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • maja
  • Autor témy
Viac
pred 12 rokmi 8 mesiacmi #1374 od maja
Odpoveď od maja na tému Odp.:OSOBNÝ BANKROT
Všetkým zúčastneným,
toto je príspevok, ktorý si píšem sama, ale chcem sa podeliť. 16.6. sme podali na sud návrh na osobný bankrot.:silly:. Ďakujem za pochopenie a podporu:ohmy: :ohmy: ... Bola to hromada papierov a v priebehu tohto týždňa sa rozhodne o ďalšom postupe... Peter by mal podľa zákona splňať všetko... dúfam, že sudkyňa nenájde nejakú administratívnu chybu a nevráti to. Finančne sme to navýšili na 2500 EUR,- (myslím tým peniaze, ktoré sú už priamo pre konkurz, bez súdneho poplatku+ jeho osobné veci. Tá suma 1670,-je spravidla nepostačujúca)nech má správca konkurzu pocit, že nepracuje zadarmo. Tak a sme v rukách spravodlivosti, alebo posledná stávka ????:huh: PEKNÝ DEŇ

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • maja
  • Autor témy
Viac
pred 12 rokmi 9 mesiacmi #1317 od maja
Odpoveď od maja na tému Odp.:OSOBNÝ BANKROT
Dobrý deň,
myslím si, že viacerých, ktorí navštevujete túto stránku zaujímajú možnosti splatenia dlhov a tak sa s Vami chcem podeliť o skúsenosti s osobným bankrotom. Rozhodli sme sa pre túto cestu, takže Vás budem o našich osobných skúsenostiach pravidelne informovať. Pekný deň praje Maja.

Rady osloveného právnika pred podaním návrhu:


Dlžník môže podať na seba tzv. malý konkurz (osobný bankrot). Je povinný podať návrh na vyhlásenie konkurzu do 30 dní, od kedy sa dozvedel alebo sa pri zachovaní odbornej starostlivosti mohol dozvedieť o svojom úpadku. Dlžník je v úpadku, ak je platobne neschopný . Platobne neschopný je ten, kto má viac ako jedného veriteľa a nie je schopný plniť 30 dní po lehote splatnosti viac ako jeden peňažný záväzok.


Po podaní návrhu má súd 15 dní na začatie konkurzného konania. Po začatí konkurzného konania súd do 5 dní vyhlási konkurz alebo ustanoví predbežného správcu. Predbežný správca zisťuje, či majetok dlžníka bude postačovať aspoň na úhradu nákladov konkurzu, ten má nárok na odmenu a úhradu výdavkov. Predbežný správca má okolo 30 dní na podanie stanoviska na súd, či má dlžník dostatok majetku na konkurz. Súd následne rozhodne či vyhlási konkurz alebo nie (ak je dlžník nemajetný). Z dlžníka sa vyhlásením konkurzu stáva úpadca.


Ak súd vyhlási konkurz veritelia majú 45 dní od zverejnenie vyhlásenia konkurzu na prihlásenie pohľadávok. Do 10 dní od uplynutia tejto lehoty správca zostaví zoznam pohľadávok veriteľov. Následne správca vyzve úpadcu na vyjadrenie k zoznamu pohľadávok v lehote 10 dní. potom do troch dní zasiela zoznam na súd. V lehote 40 dní od vyhlásenia konkurzu správca zvolá veriteľský výbor, ktorý sa musí konať nie skôr ako 15 dní od zvolania. Po vyhlásení konkurzu správca speňaží majetok, ktorý podlieha konkurzu a zo získaného výťažku správca uspokojuje zistené pohľadávky veriteľov. Po úplnom speňažení majetku zapísaného do súpisu a ukončení všetkých sporov, ktorými môže byt dotknutý majetok podliehajúci konkurzu, správca vydá konečný rozvrh výťažku.



Súčasne návrhom na vyhlásenie konkurzu, prípadne najneskôr do zrušenia konkurzu je potrebné podať návrh na oddlženie. Zákon neurčuje, kedy môže súd zrušiť konkurz na majetok dlžníka - fyzickej osoby, t. j. akú časť svojich záväzkov voči veriteľom musí tento dlžník splniť alebo ako dlho by mal konkurz trvať, aby súd mohol usúdiť, že dlžník si počas konkurzného konania riadne plnil svoje
povinnosti ustanovené zákonom a na základe toho zrušil konkurz a rozhodol o povolení oddlženia. Je to teda na zvážení súdu. Tak ako som už spomínal v roku 2009 bolo povolených len 10-20% návrhov na oddlženie. Ak súd po zrušení konkurzu povolí oddlženie ustanoví skúšobnú dobu 3 roky počas ktorej bude dlžníkovi správca brať 70% príjmov. Ak bude dlžník plniť povinnosti tak súd po uplynutí celého skúšobného obdobia rozhodne o oddlžení dlžníka a veritelia strácajú právo vymáhať zostatok neuspokojených pohľadávok.



S konkurzom sú spojené nasledujúce poplatky a finančné nároky:

Súdny poplatok - 663,88 EUR

Preddavok na úhradu nákladov konkurzu - 1.659,70 EUR

Tieto financie je potrebné mať už pred podávaním návrhu na vyhlásenie konkurzu. My to robievame tak, že pred podaním návrhu sa uzavrie darovacia zmluva, v ktorej je určené sú peniaze určené na náklady konkurzu t.j. 663,88 EUR na poplatok a zbytok na náklady konkurzu. Bolo by dobré, aby to bolo vo minimálne vo výške 2600-300EUR.


Vzhľadom na uvedené je potrebné zvážiť riziká spojené s konkurzom a jeho nákladmi. Návrh na súd a ostatné doklady nie je problém pripraviť. Konkurz bude vyhlásený. Problém však môže nastať s druhou fázou a t.j. oddlžením. Nie sú stanovené presné pravidlá kedy súd musí povoliť oddlženie. Súdy sa celkom zdráhajú povoľovať oddlženie. Problém nastane ak súd nepovolí oddlženie. Konkurzom sa totiž stávajú splatné celé dlhy, a teda ak prebehne konkurz, ktorý bude trvať aspoň rok, nemusí to znamenať, že sa dlžníka banky nevrhnú prostredníctvom súdov a následne exekúcií.
Nasledujúci užívateľ(ia) povedali ďakujem: Martin160

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

  • maja
  • Autor témy
Viac
pred 12 rokmi 10 mesiacmi #1316 od maja
OSOBNÝ BANKROT bolo vytvorené maja
Dobrý deň prajem všetkým zúčastneným,
nemá náhodou niekto skúsenosť s osobným bankrotom? Všetky reakcie na internete sú pri tejto otázke veľmi pesimistické..., vraj to nikomu neschvália, atď..
Rozmýšľam nad alternatívami oddlženia môjho priateľa, pretože na mesačné splátky nezarobí.
Je lepšie podnikať kroky v tejto oblasti osobne, alebo to zveriť do rúk nejakej právnickej firme...? Nehrozí, že budú pohľadávky predané tretím osobám a s tým spojené fyzické vydieranie...?
(Ja poznám len jedného s osobným bankrotom a ten sa vozí v limuzíne, obsluhujú ho v bielych rukávičkách a dom, bazén a firmy vlastne úplnou náhodou vlastnia deti a manželka...)
Ďakujem za rady prajem príjemnú nedeľu.:kiss: :)

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Čas vytvorenia stránky: 0.128 sekúnd

Prihlásenie

Scroll to top